Dexter

Dexter Kjøttfe er en innfødt irsk rase.

Dexter kjøtt er det riktige valget når du velger miljøvennlig kjøtt av høy kvalitet.

Men hvorfor?

Dexter biff er naturlig mer mørt  enn annet biff og inneholder mer Omega-3 fettsyrer. Storfeet er en hardfør rase som lever på gress hele året og ikke trenger veterinæroppsyn bortsett fra i ekstreme tilfeller. De er virkelig frittgående.

Dexter storfe er en fjellrase  som er godt tilpasset en røff natur  . De trives på beite av lav kvalitet og vil også spise ugress og uønsket vegetasjon. Den lille størrelsen og vekten sørger også for at de gjør mindre skade på fuktig  land. De er mer smidige enn større dyr og kan klatre bedre for å nå vanskelige steder større storfe ikke kan.

Original Dexter Rase

Opprinnelig kjent som «den fattige mannens ku» fordi de trengte mindre land å trives med, og ble oppkalt etter en Mr. Dexter på 1700-tallet som avlet opp storfe for deres hardhet og gode spisekvaliteter. De har en god biff smak og kjøttutbyttet er utmerket på grunn av den lavere mengden fett på kroppen sammenlignet med andre raser.

Melk fra Dexter kyr inneholder et høyere nivå av smørfett enn tradisjonelle melkeraser.
Det er genetiske likheter mellom Kerry ku og Dexter, men de anses nå å være separate raser.

Et interessant trekk er at mødre er veldig beskyttende overfor kalvene sine, og vil ta til seg en foreldreløs kalv om nødvendig.

Er den  minste av de europeiske storferasene, som er omtrent halvparten av størrelsen på en tradisjonell Hereford.

Rasen var utrydningstruet på 70 tallet, i dag er det ei lita ku med stor fremtid som er slagordet for rasen.

Smakstesten

Japanerne kom med begrepet umami, som betyr velsmakende, og Dexter biff er det. En stor biff-smak med en liten mengde veldig velsmakende innsprengt fett. Noe du ikke får fra større kontinentale raser. Det er også mørt uten å være for myk eller grøtaktig.

Noen av de viktigste egenskapene til Dexter kjøtt er smaken og fordelen for helsen din. Rasen utvikler en unik innsprengt fett marmorering og er høy i CLA, Omega 3, Omega 6 og Omega 9. Folk som først smaker på Dexter-kjøtt, opplever også at de vil spise mindre enn de ville ha spist av konvensjonelt kjøtt.

Dexter har ikke blitt mindre kjent etter som 3 stjerners Michelin restauranter har dette i sine menyer kort og godt for det er noe av det beste råstoff for det perfekte måltid ,den verdenskjente mat kunstneren Gordon Ramsay er en av dem.


Dexter kjøtt er også et yndet kjøtt for tørrmodning eller populært kalt Dry-Aged.

Dexter har en høyde på ca 1 meter og slakte vekt på 180-200 kg på 18-24 måneder, kyrne får normalt kalver til dem er 14år eller eldre ,kalvingene er normalt uten problemer og kalvene er raskt på beina og fulle av liv.


Rasen er en effektiv forutnytter og vokser fort og har mye kjøtt og lite bein ,og kan oppnå en utnyttelses grad på 56% prosent.

Dexter ble først importert til Norge i 1994 ,i 2015 var det registrert 353 stambokførte mordyr, det er en av minste rasene i antall og minst i størrelse.